Eigen peuterspeelzaal starten – Hulp bij het opstarten van een eigen peuterspeelzaal of kinderopvang
Bij START Kinderopvang bieden we uitgebreide ondersteuning en advies om uw droom van een eigen kinderopvang of peuterspeelzaal te realiseren. Ontdek hoe wij u kunnen helpen bij elke stap van het proces.

Hoe kan ik een eigen peuterspeelzaal starten?
Het starten van een eigen kinderopvang of peuterspeelzaal is een mooie, maar ook uitdagende stap. Je biedt jonge kinderen een veilige plek om te leren en spelen, en bereid hun voor op de stap naar de basisschool. Maar hoe pak je dat aan?
In dit uitgebreide artikel nemen we je stap voor stap mee in het hele proces: van het vormen van je idee tot de officiële opening van jouw kinderopvang. We leggen je uit wat je moet regelen, waar je op moet letten en hoe je aan alle eisen voldoet.
Wat houdt een eigen kinderopvang of peuterspeelzaal starten precies in?
Een peuterspeelzaal valt onder de Wet Kinderopvang. Een eigen kinderopvang met een peutergroep starten betekent dat jij verantwoordelijk bent voor de opvang en ontwikkeling van kinderen, van 2 tot 4 jaar. Je creëert een veilige plek waar kinderen kunnen spelen, leren en groeien. Een deel van de ouders zijn tijdens het peuterdagdeel aan het werk. Zij ontvangen een terugave in de kosten via de kinderopvangtoeslag. Een ander deel van de ouders bestaan uit kostwinnergezinnen (1 ouder werkt) en zij ontvangen een tegemoetkoming in de kosten via de gemeente.
De begeleiding van de peuters doe je op basis van pedagogische richtlijnen, wettelijke eisen, en met een flinke dosis liefde en structuur.
Een peuterspeelzaal (peuterochtend) wordt vaak gecombineerd met een BSO-groep.
De eerste stappen richting je eigen kinderopvang/ peuterspeelzaal.
Passie en motivatie bepalen
Vraag jezelf af: waarom wil ik kinderopvang aanbieden? Houd je écht van werken met kinderen? Ben je geduldig, zorgzaam en goed in organiseren? Heb jij leidinggevende kwaliteiten? Jouw motivatie is de basis voor een succesvol bedrijf.
Wettelijke vereisten en regelgeving
De Wet Kinderopvang
De Wet Kinderopvang regelt alles rondom kwaliteit, veiligheid en financiering. Je moet voldoen aan voorwaarden zoals:
- Pedagogisch beleidsplan
- Vastgestelde groepsgrootte
- Kwalificaties personeel
Registratie in het LRK
Je opvang moet worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Alleen dan hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag.
GGD-inspectie
De GGD voert een inspectie uit op je locatie. Ze letten op veiligheid, hygiëne, pedagogiek en personeelsbezetting.
Opleiding en kwalificaties
Jij (en je medewerkers) moeten beschikken over:
- MBO-niveau 3 diploma (Pedagogisch Werk of gelijkwaardig)
- Kinder-EHBO diploma
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Pedagogisch beleidsplan
Je moet een document opstellen waarin staat hoe jij kinderen begeleidt, stimuleert en veiligheid biedt. Dit plan wordt beoordeeld door de GGD.
Locatie en inrichting
Een kinderdagverblijf moet voldoen aan:
- Minimaal 3,5 m² per kind binnen
- Veilige buitenspeelruimte
- Goed ventilatiesysteem
- Kindvriendelijk meubilair
Financiële voorbereiding
Ondernemingsplan opstellen
Om je eigen opvang te kunnen starten moet je allereerst een goed ondernemingsplan maken. Een goed ondernemersplan bevat:
- Doelgroep en locatie
- Kosten en verwachte inkomsten
- MarketingstrategieEen ondernemingsplan maken is een klus waar de meeste (aanstaande) ondernemers op vast lopen. Met name het financiële gedeelte is niet eenvoudig om in een ondernemingsplan te zetten.
Om jou daarmee te helpen heeft Start Kinderopvang een online training gemaakt: “Het ondernemingsplan maken”.
De training bevat een uitgebreid format voor een ondernemingsplan, specifiek gericht op de kinderopvang, wat je in kunt vullen voor jouw situatie. Daarnaast worden er in verschillende lessen de onderwerpen uit het ondernemingsplan toegelicht en uitgelegd. Met name de financiën krijgen veel aandacht, omdat dit voor de meeste ondernemers het meest ingewikkeld is.Na het doorlopen van deze training heb je een ondernemingsplan gemaakt wat een helder beeld geeft van de kansen en mogelijkheden van jouw te openen kinderopvang. Hiermee kun je bijvoorbeeld een financiering bij een bank aanvragen.
Vraag de online training “het ondernemingsplan maken” hier aan.
Belasting en administratie
Regel inschrijving bij de KvK, vraag een BTW-nummer aan en hou je boekhouding op orde. Je kunt ook gebruik maken van belastingvoordelen voor ondernemers.
Personeel aannemen of alleen starten?
Als je een kinderdagverblijf opent, heb je personeel nodig. Kies zorgvuldig:
- Pedagogisch gekwalificeerd
- Empatisch en professioneel
- Betrouwbaar en flexibel
Marketing & inschrijving van kinderen
Website, social media en netwerken
Zorg voor een professionele website met foto’s, openingstijden en een pedagogische visie. Gebruik social media om ouders aan te trekken en laat reviews zien van tevreden ouders.
Intakegesprekken en plaatsing
Organiseer kennismakingsgesprekken met ouders. Zo bouw je vertrouwen op en kun je uitleggen hoe jouw opvang werkt.
Voor- en nadelen van een eigen kinderopvang
Voordelen:
- Werken met kinderen is dankbaar werk
- Je bent je eigen baas
- Flexibiliteit in je werk
- Persoonlijke groei en uitdaging
- Goede inkomsten (na de opstart)
Nadelen:
- Veel verantwoordelijkheid
- Strikte regels en controles
- Financiële onzekerheid bij opstart
Veelgemaakte fouten en hoe je ze voorkomt
- Geen marktonderzoek doen → Te weinig aanmeldingen
- Geen goede administratie → Problemen met de belastingdienst
- Te snel groeien zonder structuur → Ontevreden ouders of personeel
Hulp bij het opstarten van een kinderopvang
Start Kinderopvang biedt hulp bij het opstarten van een kinderopvang.
Lees hier op welke manieren je ondersteuning kunt krijgen.
Ontdek onze reviews
“We zijn heel blij met de hulp van Theresia Tel van Start Kinderopvang. Mede door haar coaching en de basistraining konden we een kleinschalige kinderopvang starten. We zijn zo tevreden dat we haar ook gevraagd hebben als pedagogische coach.
Theresia is enthousiast, betrokken, goed benaderbaar, professioneel en beschikt over een schat van ervaring die ze goed over kan brengen in haar werk om ondernemers te helpen om een kinderopvang te starten.”
“Sinds de start van mijn BSO heeft Theresia mij bijgestaan met de beleidsplannen, het handboek en vele tips om de BSO goed op te zetten.
Theresia denkt altijd mee en neemt ook de tijd om de coaching bijvoorbeeld goed voor te bereiden zodat je een effectieve coaching ontvangt.
Heel waardevol voor startende ondernemers in de kinderopvang.
Heel blij met de expertise van Theresia.”
“Momenteel zitten wij in de opstart van ons kinderdagverblijf, wat ben ik ontzettend blij met het VIP-pakket van start kinderopvang. Ook heb ik veel baat gehad van de individuele coaching, heel waardevol en leerzaam.
Ik raad dan ook iedereen die een goede start wil maken met een op te richten kinderdagverblijf, allereerst een start te maken met een pakket van start kinderopvang.
Theresia nogmaals veel dank voor de goede begeleiding.”
Blog
Ondernemingsplan voor je eigen kinderopvang maken
Een ondernemingsplan voor je eigen kinderopvang Als jij graag een eigen kinderopvang wilt starten dan vraag jij jezelf misschien wel af: ‘Waar moet ik beginnen?’.Waarschijnlijk droom je al van de inrichting en het mooie speelgoed wat je aan wilt schaffen voor...
Het bevorderen van de kennis en het gebruik van het protocol kindermishandeling
Het bevorderen van de kennis en het gebruik van het protocol kindermishandeling Verplichting voor de houder Als houder van een kinderopvang ben je verplicht om ervoor te zorgen dat de pedagogisch medewerkers voldoende kennis hebben over het onderwerp...
Risicovol Spelen: Een avontuurlijke weg naar ontwikkeling in de kinderopvang
Risicovol spelen: een avontuurlijke weg naar ontwikkeling in de kinderopvang In de wereld van de kinderopvang staat veiligheid hoog in het vaandel. Maar wist je dat veiligheid en avontuur hand in hand kunnen gaan? Het bieden van ruimte voor risicovol spelen is...