De lichttafel is wat mij betreft een item die niet op de peutergroep en BSO mag ontbreken. Maar ook voor de baby-dreumesgroep (en natuurlijk de verticale groep) is een lichttafel ontzettend leuk.
Vooral in de winter, als het laat licht wordt en ook al weer vroeg donker is een lichttafel ontzettend leuk om op de groep te hebben.

Op een lichttafel kun je met ontzettend veel (liefst doorzichtige) materialen spelen. Hieronder volgen een paar prachtige materialen die je gedurende het hele jaar kunt gebruiken op de lichttafel. Dit vindt ik zelf een hele mooie basis. Als je op de afbeelding klikt dan kom je op een webshop waar ze deze materialen verkopen.

Naast de basismaterialen voor de lichttafel is het ook leuk om de lichttafel-materialen aan te passen aan je thema. Hiervoor hoef je geen dure materialen aan de schaffen. Als je door de action of de kringloopwinkel loopt kom je soms ook al hele leuke dingen tegen die je kunt gebruiken.

Hierbij een aantal ideeën voor bij verschillende thema’s (helaas heb ik niet overal een foto van, maar wellicht kun je op Pinterest nog voorbeelden vinden).

Kerst:
Knip een doorzichtig vel een kerstboom. En Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een groene insteekhoes. Of groen doorzichtig vliegerpapier wat je lamineert. De kinderen kunnen met glazen steentjes en andere materialen de kerstboom versieren.

Winter:
Doe nepsneeuw op de lichttafel en laat de kinderen er op spelen met pinguïns en/of ijsberen Je kunt met doorzichtige bekers en bakjes ijsbergen maken. Combineer het met witte en blauwe glazen steentjes en plastic ijsblokjes. Eventueel kun je er ook een zee op maken met een (doorzichtig) stuk blauw plastic. Met wat zeedieren en vissen er bij is dit helemaal leuk.

Verkeer:
Op de meeste lichttafels kun je ook zand doen. Tijdens het thema verkeer is het leuk om met autootjes over de lichttafel met een beetje zand te rijden.

Water:
Gebruik glazen steentjes in de kleuren blauw en groen, zeedieren, doorzichtige plastic schelpjes en zeepaardjes en allerlei andere materialen die je kunt vinden en er leuk bij vindt passen.
Of teken op een doorzichtig stuk plastic (evt. lamineren)  de mooiste vis van de zee met schubben en laat de kinderen op de schubben doorzichtige fiches of glazen steentjes leggen.

Herfst:
Droog en lamineer herfstbladeren en leg ze op de lichttafel. Of teken een boom en laat de kinderen er blaadjes opleggen.

Lente:
Leg mandelas met bloemen tegen en allerlei materialen waarmee de kinderen de blaadjes kunnen vullen. Je kunt ook groene rietjes neerleggen, allerlei materialen waarmee ze blaadjes kunnen maken en eventueel leg je er ook insecten bij.

Er zijn nog veel meer creatieve ideeën te bedenken. Als je goed zoekt op Pinterest komt je de leukste dingen tegen. Door de lichttafel in elk thema te gebruiken heb je weer een leuke speelhoek waar kinderen vol fantasie en creativiteit kunnen spelen. Let er wel op dat de kinderen onder begeleiding met de kleine materialen spelen.  Pas de materialen ook aan op de leeftijd van de kinderen.

Een lichttafel is wel behoorlijke investering. Je kunt er eventueel één zelf maken.

Gebruik hievoor bijvoorbeeld een Ikea speeltafel,, of je maakt zelf een frame. Het bovenblad vervang je door plexiglas. In deze link zie je een voorbeeld van een kleine lichttafel gemaakt van een kleine Ikea tafel. Hier zie je wat voor plexiglas je moet gebruiken.
Je kunt de speeltafel natuurlijk ook een stuk groter maken, zodat er meerdere kinderen aan kunnen spelen.

Onderstaande foto is van een lichttafel die we ook zelf gemaakt hebben.

Ik ben heel benieuwd of je net zo verslingerd aan de lichttafel raakt als ik en ook overal aan het zoeken gaat naar leuke lichttafelmaterialen. Laat het me weten door een berichtje achter te laten.