Open einde speelgoed is speelgoed waarvan de functie niet van tevoren vast ligt, waardoor een kind er steeds op een andere manier mee kan spelen.
Open einde speelgoed zet een kind aan om zelf op ontdekking te gaan en daagt uit om zelf te doen en te denken.
Een ambulance met een sirene is een voorbeeld van gesloten materiaal. De ambulance nodigt niet uit om een andere functie te krijgen. Het blijft een ambulance.
Bij open einde speelgoed is er geen goede of foute manier is om het materiaal te gebruiken. Een stok kan bijvoorbeeld fungeren als toverstaf, gitaar, zwaard,  paard, of vishengel.

Spelen met open einde speelgoed heeft meerdere voordelen voor de ontwikkeling van kinderen.  Hieronder benoemen we er een aantal.

Goed voor de motorische ontwikkeling

Spelen met open einde speelgoed stimuleert de grove en fijne motoriek en is daarmee goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Zo kun je met kleine steentjes, knopen en andere materialen Mandela’s maken (fijne motoriek). En met open einde speelgoed kun je ook een parcours uitzetten, balanceren op één been of een toren stapelen (grove motoriek).


Prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit.

Open einde speelgoed is veelzijdig en moedigt een kind aan om zijn of haar fantasie en creativiteit te gebruiken. Er zijn geen spelregels of een vooraf gesteld eindresultaat zoals bijvoorbeeld bij een puzzel. Het ene moment kan een kastanje eten in een pan zijn en op een ander moment is een kastanje een betaal middel in de winkel.


Makkelijk te combineren met ander speelgoed

Open einde speelgoed is gemakkelijk te combineren met ander speelgoed. De combinatie van open eind en niet open eind speelgoed kan heel leuk zijn.


Duurzaam

Veel open einde speelgoed is van hout en is daardoor duurzaam en gaat lang mee. Daarnaast kun je ook veel open einde materiaal vinden in de kringloopwinkel. Hierdoor krijgen afgedankte materialen een tweede kans als speelmateriaal.

Om een interessante speelleeromgeving klaar te zetten voor de kinderen is het goed om altijd te zorgen voor voldoende open einde materialen.

Een aantal voorbeelden van open einde materialen:
– houten blokken (verschillende vormen)
– houten bogen
– pvc buizen (uit de bouwwinkel) in verschillende maten
– wobbel
– stapstenen
– kartonnen dozen
– kartonnen kokers
– pionnen
– planken
en zo zou je nog veel meer kunnen bedenken.

 

Loose parts

Kleine open einde materialen worden ook wel ‘Loose parts’ genoemd. Het zijn losse materialen die kinderen kunnen gebruiken in hun spel, zoals bijvoorbeeld houten schijfjes, houten ringen, steentjes, natuurlijke materialen ed.

De loose parts moeten wel goed worden afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Hele kleine loose parts zijn geen goed idee bij kindjes die nog materiaal in hun mond stoppen. Voor BSO-kinderen kunnen ook veel kleinere loose parts gebruikt worden, de mogelijkheden zijn dan eindeloos

Het is zeker een aanrader om open einde materiaal en loose parts te gaan introduceren op jouw kinderopvang. Of om het gebruik hiervan weer nieuw leven in te blazen.

 

Workshop voor pedagogisch medewerkers

 

Er zijn cursussen die je kunt inkopen en waarmee je je pedagogisch medewerkers kunt inspireren in het gebruik van open einde materialen en loose parts.

Maar het is ook goed mogelijk om je team zelf te inspireren.
In het pakket ‘inspirerende programma’s voor teambijeenkomsten’ zit een programma waarmee je een super leuke teambijeenkomst over open einde materialen en loose parts kunt organiseren.
Door het draaiboek te volgen weet je precies hoe je dit aan moet pakken. Het is een inspirerende bijeenkomst, waarbij de pedagogisch medewerkers ook echt aan de slag gaan met open einde materialen en loose parts.
Er staan 3 opdrachten beschreven die je de pedagogisch medewerkers kunt laten doen.
Ook is er een lijst met mogelijke loose parts toegevoegd, zodat jij (of je team) deze kunt gaan verzamelen.

Open einde materiaal en loose parts verrijken de speelleeromgeving van kinderen, dus ga er snel mee aan de slag!