Ken jij de term ‘lutjepotje’ al?
Een Lutje Potje is een typisch Gronings buitenbedje waar jongere kinderen overdag buiten in kunnen slapen. Het buitenslaaphuisje is een afgesloten huisje en beschermt het kindje tegen felle zon, wind en regen. Door het horrengaas kunnen insecten en andere dieren het kind niet lastigvallen. Compleet veilig dus!

Een huisarts uit Groningen concludeerde in de jaren ‘30 dat baby’s vaak ziek waren en vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn. Hij ontwikkelde samen met een timmerman het buitenbedje zodat kinderen buiten konden slapen. Voor vrouwen die vroeger op het land werkten was het ook een uitkomst; zij hadden de mogelijkheid om door te werken en tegelijkertijd zicht te houden op hun kind.

 

Buitenbedjes in de kinderopvang

Ik ben een grote voorstander van het gebruik van buitenbedjes in de kinderopvang, omdat kinderen buiten vaak rustiger slapen door de buitengeluiden en de frisse lucht. Ze krijgen meer vitamine D binnen en bouwen daardoor meer weerstand op. Ook voor kinderen met allergieën en astmatische aanleg kan een buitenslaaphuisje een goede oplossing zijn, want frisse lucht is goed voor de longen van de kinderen. Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen het vaak zelf erg prettig vinden.
 

Extra slaapplekjes

Het voordeel van het gebruik van buitenbedjes (naast dat het gezond is) is dat het ook fijn is om een paar extra slaapplekjes te hebben buiten de slaapkamers binnen. Als je een aantal kindjes op de groep hebben die voor het slapen gaan wat huilen (die dit thuis ook doen, dus het hoort bij het kindje en het is geen teken dat er wat aan de hand is), dan is het een uitdaging om elk kindje van de groep lekker te laten slapen. De onrustige kinderen kunnen er soms voor zorgen dat andere kinderen niet in slaap komen. Dan is het gebruik van een buitenbedje een uitkomt. Als de ouders van het onrustige kindje toestemming geven voor het slapen in een buitenbedje dan is dit prettig voor dit kindje, maar ook voor de rust in de slaapkamer.


Gebruik gecertificeerde buitenbedjes.

Net als bij binnenbedjes moeten de buitenbedjes veilig zijn. Gebruik dus gecertificeerde buitenbedjes. Bij de meeste leveranciers van kinderopvangmeubels zijn buitenbedjes te koop. Er is een ook bedrijf waar je buitenbedjes (lutjepotjes) kunt huren. Je hoeft dan niet zelf voor het onderhoud te zorgen. De bedjes worden 1 keer per jaar omgeruild voor onderhoud en als er iets stuk is dan wordt het gemaakt.

De buitenbedjes tellen niet mee in het aantal slaapplaatsen die je moet hebben op de groep. Je kunt een buitenbedje namelijk niet altijd gebruiken (wel bijna het hele jaar).
In de volgende situaties kan een buitenbedje niet worden gebruikt:

 • Met mist (vanwege de luchtvochtigheid)
 • Bij een temperatuur onder de -10 graden.
 • Bij onweer
 • Bij  code oranje/rood met betrekking tot storm/harde wind.
 • Bij een temperatuur boven de 28 graden.

  Toestemming van ouders

  Voordat je een kindje buiten laat slapen moet je dit overleggen met de ouders. Niet alle ouders vinden het idee dat hun kind buiten slaapt prettig. Het is belangrijk dat je hen eerst meer informatie geeft over het voordeel van buiten slapen.
  Andere ouders zijn hier juist heel enthousiast over en kennen het principe al.

  Als ouders er voor openstaan dat hun kind buiten gaat slapen leg dit dan schriftelijk vast, met een handtekening van ouders. D

  Veilig buiten slapen

  Het is natuurlijk super belangrijk dat het buiten slapen veilig gebeurt.
  Ieder kinderdagverblijf dient een protocol ‘Veilig slapen’ met algemene richtlijnen voor het slapen van kinderen te hebben. Hierin kan ook het buitenslapen worden opgenomen.
  Hieronder volgen een paar richtlijnen (naast de richtlijnen wanneer het buitenbedje niet gebruikt mag worden) die je in het protocol ‘Veilig slapen’ kunt opnemen:


  Richtlijnen gebruik buitenbedjes:

  • De bedden staan buiten op een goed zichtbare plek, met de voorkant naar de opvang toe.
  • De pedagogisch medewerker/gastouder heeft goed zicht op de bedden.
  • Er wordt regelmatig gekeken (in elk geval om de 10 minuten) of de kinderen er niet te koud of te warm bij liggen.
  • Er wordt op gelet dat het zonlicht niet pal in de bedden schijnt en het bij harde regen en wind er niet in regent/ waait
  • De thermometer hangt aan/bij het buitenbedje. Boven de 20 graden wordt het bedje in de schaduw gezet.
  • Bij warmer dan 20 graden slapen de kinderen zonder deken, of broek in een dunne slaapzak.
  • Rond de 15 graden slapen de kinderen in een dunne slaapzak.
  • Bij ongeveer 10 graden en lager, slapen de kinderen in een winterslaapzak met mouwen, of met een jasje/vestje aan.
  • Bij ongeveer 5 graden en lager krijgen de kinderen een mutsje op, zo nodig wanten. (Aan deze kledingstukken zitten geen touwtjes, koordjes, strikjes etc. )
  • Baby’s mogen niet buiten slapen als het kouder is als -5 graden.
  • De bedden zijn niet snel bereikbaar voor buitenstaanders.

  Het blijft uiteraard van belang dat de pedagogisch medewerker/gastouder, bij heel warm en heel koud weer, zelf goed blijft voelen of het buiten slapen wel of niet kan. Vergeet ook niet in de bedjes zelf voelen hoe warm het is.

  Hoe weet je dat een kindje het koud heeft.

  Eén van de redenen dat een kindje huilt kan kou zijn. Handjes voelen vaak koud aan en zijn om deze reden geen goede graadmeter. Voel aan het nekje van het kindje. Zorg uiteraard dat je handen niet te koud zijn, hier zal het kindje van schrikken. Is het nekje erg warm, dan is je kindje te warm gekleed. Trek een laagje uit of haal een dekentje van het bedje. Voelt het nekje en eventueel het lijfje koud aan, dan heeft het kindje het koud. Een extra laagje kleding, dekentje of een dikkere slaapzak kan de oplossing zijn. Ben je heel onzeker, neem dan de temperatuur op. Is deze te laag, dan is het kindje te koud gekleed.

   

  Ik hoop dat ik je met deze blog enthousiast heb gemaakt voor het gebruiken van buitenbedjes en ook wat tips heb gegeven hoe je het buiten slapen op een veilige manier kunt implementeren in je kinderopvang.

  Mocht je nog vragen voor me hebben, over buitenslapen of een ander onderwerp, mail me dan gerust op info@startkinderopvang.nl
  Of volg me op instagram en/of facebook en stuur me een PB.

  Groetjes Theresia Tel