Ik spreek veel toekomstige ondernemers die een kinderopvang willen starten en meestal is de eerste vraag: ‘Waar moet ik beginnen?’.
Hoewel het proces van elke ondernemer anders is zijn er wel een aantal stappen gelijk voor iedereen waar je mee moet beginnen.

Als je een kinderopvang wilt starten moet je eigenlijk altijd beginnen met het maken van  een goed ondernemingsplan. Dit is een voorwaarde voor het aanvragen van een lening van de bank. Maar ook als je geen lening van de bank gaat aanvragen is het toch belangrijk om een ondernemingsplan te maken. Je wordt namelijk gedwongen om het plan goed uit te werken waardoor je dingen zult tegen komen waar je misschien helemaal nog niet aan gedacht had. Ook zul je kunnen onderzoeken of de ideeën die je hebt ook financieel haalbaar zijn.


Maar hoe start je nu met het maken van een ondernemingsplan?

Er zijn meerdere gratis formats verkrijgbaar op internet. De eerste onderdelen (die gaan over jouw eigen ervaring, de marktanalyse en wat voor bedrijf je wilt gaan opzetten) zijn goed in te vullen in deze gratis formats. Alleen zodra je bij de financiële gegevens komt, wordt het een stuk lastiger. Dit stuk is zonder financiële kennis eigenlijk niet goed uit te werken.

Om (aanstaande) kinderopvang ondernemers te kunnen helpen heb ik de training ‘het ondernemingsplan schrijven’ ontwikkeld. Hierin zit een format (in Word) wat je zelf in kunt vullen en een Excell document met de financiële tabellen die je nodig hebt in je ondernemingsplan. Daarnaast zijn er lessen (video- en tekstlessen) met uitleg en toelichting op de onderdelen uit het word-format en de Excel tabellen.


Wat gaat deze training je opleveren?

In deze training heb ik de financiële tabellen al voor je voorgevuld. Deze kun je natuurlijk wel aanpassen naar je eigen situatie. In de lessen laat ik precies zien welke getallen je moet aanpassen en op welke manier alles berekend wordt.
Dit scheelt je niet alleen heel veel tijd, maar ook hoef je geen financieel expert (die een hoog uurloon heeft) deze tabellen voor je te laten uitwerken.

Met deze training maak je in korte tijd je ondernemingsplan en heb je een stevige basis voor het starten van je eigen kinderopvang.

In de online training zit overigens ook al informatie over de eisen waar een gebouw voor kinderopvang aan moet voldoen. Als je dus een pand op het oog hebt kun je met behulp van deze informatie een inschatting maken van de verbouwing die je moet doen.

 

Het zoeken van een pand

Dus als je een kinderopvang wilt beginnen is de basis je ondernemingsplan. Dan ga je op zoek naar een pand, waarbij je dus goed hebt geleerd of onderzocht aan welke eisen het pand moet voldoen en hoe groot jij wilt dat het pand is, zodat je gericht kunt zoeken. Overigens kun je je plan ook nog aanpassen aan de mogelijkheden die het pand biedt,. Zo kun je bijvoorbeeld graag 3 groepen willen, maar als het pand maar ruimte heeft voor 2 groepen en verder wel aan al jou wensen voldoet, dan kun je wellicht je plan aanpassen. Het vinden van een geschikt pand is namelijk best lastig. De panden liggen absoluut niet voor het oprapen en je moet flink je best doen om de concurrentie met de grotere organisaties aan te kunnen.

Het advies wat ik je geef bij het zoeken van een pand is het aan zoveel mogelijk mensen vertellen dat je een pand zoekt. Als dat kan natuurlijk, sommige mensen willen het plan nog niet aan de grote klok hangen, bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers die nog in dienst zijn bij een kinderopvang). Geef ook bij de gemeente aan dat je graag een kinderopvang wilt starten. Sommige gemeentes willen wel meedenken, vooral als er een groot tekort aan kinderopvang in de gemeente is. Schakel ook makelaars in die voor je kunnen zoeken.


Contact met de gemeente.

Als je een pand hebt gevonden dan is het allerbelangrijkste om contact te zoeken met de gemeente om te horen of jullie daar eventueel een kinderdagverblijf mogen beginnen.
De bestemming moet goed zijn (het pand moet een maatschappelijke bestemming hebben), maar zelfs als dat goed is heb je nog geen garantie dat het ook op die plek mag.

De eerste vereisten zijn dat het gebouw groot genoeg is, en ook de buitenruimte groot genoeg is voor het aantal kinderen wat je op wilt vangen. Dus controleer goed het aantal vierkante meters binnen en buiten. Het aantal vierkante meters worden per groep nagemeten, dus als je geen muren wilt verplaatsen controleer dan goed hoeveel kinderen je in een groep kwijt kan.
Kijk daarbij ook goed of dit een handig aantal is. Bij een peutergroep kan je bijvoorbeeld met 2 medewerkers 16 peuters opvangen. Als de groep maar groot genoeg is voor 12 peuters, dan mis je elke dag de inkomsten van 4 peuters.
Dan kun je beter kijken of je een muur kunt verplaatsen of het pand anders kunt indelen.

Daarnaast heeft de gemeente soms ook nog ideeën over of ze vinden dat er nog een kinderopvang bij kan en of de plek waar het pand staat een goede plek is (denkend aan voldoende parkeerplaatsen, eventuele overlast voor de buurt door extra verkeer naar de kinderopvang etc).
Ook kun je aan de gemeente vragen welke vergunning er allemaal moeten komen en of er een contactpersoon is met wie je contact kunt zoeken over de brandveiligheid.

  De voorbereiding voor de opening

  Als je een pand hebt gevonden en je weet dat in het pand kinderopvang mag beginnen, dan begint de echte grote klus

  Er zijn veel stappen die genomen moeten worden, veel wet-en regelgeving waar je van op de hoogte moet zijn, veel eisen waar je aan moet voldoen,

  Maar laat dit je niet weerhouden om er voor te gaan! Want met een beetje hulp gaat het jou ook lukken om je eigen kinderopvang te starten.

  Er moet heel veel gebeuren, denk aan: het maken van het pedagogisch beleidsplan, het beleidsplan Veiligheid en Gezondheid, het aanvragen van het LRK nummer, de verbouwing, de inrichting, het opzetten van je website en social media, het uitzoeken van een softwarepakket voor je kind-administratie, het regelen van verzekeringen, het zoeken van personeel, het maken van contracten, en nog veel meer.

  Veel van mijn klanten zijn begonnen om alles op internet op te zoeken. Maar als snel zagen ze door de bomen het bos niet meer. Ze hadden geen overzicht en wisten niet waar ze moesten beginnen en in welke volgorde de stappen het beste gezet konden worden.

  Hiervoor heb ik de online training van idee tot start gemaakt. Dit is een super fijne manier om alle kennis die je nodig hebt te leren. Je wordt stap voor stap door het proces tot de opening geleidt. Door middel van checklists, formats en opdrachten kun je de hele administratie op een overzichtelijke manier in orde maken en alle benodigde stappen één voor één zetten.

  Omdat elke ondernemer zijn eigen proces heeft, met zijn eigen tijdspad is een online training ideaal. Je kunt stoppen wanneer je wilt en het weer oppakken als je er weer aan toe bent.

  Een aantal van mijn klanten hebben op dit moment nog geen pand, maar zijn al wel begonnen met de training. Ze willen graag alle voorbereidingen treffen die al mogelijk zijn. Ze willen alle kennis al opslurpen, zodat als ze een pand hebben ze ook vliegensvlug kunnen schakelen en zo snel mogelijk open kunnen.

  Past een online training niet bij je? Door middel van coachingsgesprekken kan ik je door dit proces heen loodsen. Sowieso hebben de ondernemers die ik begeleid meestal wel behoefte aan een paar coachgesprekken. Je komt toch eigenlijk altijd wel een aantal dingen tegen waar je even over wilt sparren, bijvoorbeeld over de inrichting van de groepen, over de prijzen die je wilt gaan hanteren, over de planning van personeel of over iets anders.

  Dit zijn eigenlijk de eerste stappen die gezet moeten worden.
  Daarna komt het maken van alle andere beleidsdocumenten en formulieren voor de organisatie van de opvang. Dit is ook een hele klus maar als je kiest voor het handboek van Start Kinderopvang krijgt je formats voor alle documenten die je alleen hoeft aan te passen aan je eigen situatie.

  De GGD komt ook voordat je open gaat controleren of je aan alle eisen voldoet.
  het gaat niet lukken om in deze podcast uit te leggen waar je dan allemaal op moet letten.

  Eigenlijk komt het er op neer dat bijna alles wat je moet regelen al geregeld moet zijn bij die eerste controle. De GGD is namelijk streng aan de poort en wil zeker weten dat alles goed geregeld is voordat ze akkoord voor opening geven.

  Ik hoop dat je nu een idee hebt waar je moet beginnen als je een kinderopvang wilt starten.

  Het is een hele klus en een intensief proces, maar met een beetje hulp is het goed te doen en gaat het jou zeker lukken.

  Ik wens je heel veel succes met het waarmaken van je droom. Als je eens wilt overleggen of ik je ergens bij kan helpen dan kun je me gerust mailen via info@startkinderopvang.nl of stuur me een bericht via facebook of Instagram.