Het bevorderen van de kennis en het gebruik van het protocol kindermishandeling
Verplichting voor de houder
Als houder van een kinderopvang ben je verplicht om ervoor te zorgen dat de pedagogisch medewerkers voldoende kennis hebben over het onderwerp kindermishandeling en weten hoe ze het protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag (voorheen de meldcode) moeten gebruiken.
In je beleidsplan Veiligheid en Gezondheid moet je opnemen hoe je er voor gaat zorgen dat de pedagogisch medewerkers voldoende kennis hebben over dit onderwerp.
In deze blog geef ik een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat het protocol kindermishandeling regelmatig onder de aandacht komt bij je pedagogisch medewerker.
4 tips hoe je aan deze eis kunt voldoen.
1) Laat alle pedagogisch medewerkers zich inschrijven voor de ‘meldcode quiz’.
Elke woensdag ontvangt de pedagogisch medewerker een quizvraag over het protocol kindermishandeling. Door deze quizvraag te beantwoorden en te leren van de uitleg bij het juiste antwoord is de meldcode wekelijks onder de aandacht.
2) Zet het protocol kindermishandeling standaard op de agenda bij een teamvergadering. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de kindbespreking. Vraag aan het team of ze onderbuikgevoelens hebben bij bepaalde kinderen en bespreek de situaties waarin ze dit gevoel hebben. Waar nodig start je de stappen van het protocol kindermishandeling.
3) Laat je pedagogisch medewerkers (of de aandachtsfunctionarissen) een training volgen. Bijvoorbeeld de training ‘werken met een meldcode’ van Augeo. Dit is een online training van 2,5 uur voor € 20,- (tarief nov. 2024).
4) Organiseer een teambijeenkomst waarin je uitgebreid in gaat op het protocol kindermishandeling en bijvoorbeeld met elkaar de signalen van kindermishandeling door neemt. Je kunt hiervoor het draaiboek gebruiken uit ’12 inspirerende programma’s voor teamcoaching’. In dit pakket zitten 12 draaiboeken voor teambijeenkomsten, waaronder een teambijeenkomst over het signaleren van kindermishandeling.
Door deze 4 punten in je beleidsplan Veiligheid en Gezondheid op te nemen en ze ook uit te voeren (zorg ervoor dat dit aantoonbaar is bij een GGD inspectie) kun je met een beperkt budget zorgdragen voor een goede basiskennis van het protocol kindermishandeling bij het team.