Een ondernemingsplan voor je eigen kinderopvang

 

Als jij graag een eigen kinderopvang wilt starten dan vraag jij jezelf misschien wel af: ‘Waar moet ik beginnen?’.
Waarschijnlijk droom je al van de inrichting en het mooie speelgoed wat je aan wilt schaffen voor de kinderen van jouw opvang. Toch moet je eerst de basis goed uitwerken, voordat je aan details kunt gaan werken, zoals de inrichting.

Een ondernemingsplan is de basis.

Als je een kinderopvang wilt starten moet je eigenlijk altijd beginnen met het maken van  een goed ondernemingsplan. Dit is een voorwaarde voor het aanvragen van een lening van de bank. Maar ook als je geen lening van de bank gaat aanvragen is het toch belangrijk om een ondernemingsplan te maken. Je wordt namelijk gedwongen om het plan goed uit te werken waardoor je dingen zult tegen komen waar je misschien helemaal nog niet aan gedacht had. Ook zal je kunnen onderzoeken of de ideeën die je hebt ook financieel haalbaar zijn.

Hoe start je nu met het maken van een ondernemingsplan?

Er zijn meerdere gratis formats verkrijgbaar op internet. De eerste onderdelen (die gaan over jouw eigen ervaring, de marktanalyse en wat voor bedrijf je wilt gaan opzetten) zijn goed in te vullen in deze gratis formats. Alleen zodra je bij de financiële gegevens komt, wordt het een stuk lastiger. Dit stuk is zonder financiële kennis eigenlijk niet goed uit te werken.

Om (aanstaande) kinderopvang ondernemers te kunnen helpen heb ik de training ‘het ondernemingsplan schrijven’ ontwikkeld. Hierin zit een format (in Word) wat je zelf in kunt vullen en een Excell document met de financiële tabellen die je nodig hebt in je ondernemingsplan. Daarnaast zijn er lessen (video- en tekstlessen) met uitleg en toelichting op de onderdelen uit het word-format en de Excel tabellen.


Wat gaat de training ‘het ondernemingsplan schrijven je opleveren?

In deze training heb ik de financiële tabellen al voor je voor gevuld. Deze kun je natuurlijk wel aanpassen naar je eigen situatie. In de lessen laat ik precies zien welke getallen je moet aanpassen en op welke manier alles berekend wordt.
Dit scheelt je niet alleen heel veel tijd, maar ook hoef je geen financieel expert (die een hoog uurloon heeft) deze tabellen voor je te laten uitwerken.

Met deze training maak je in korte tijd je ondernemingsplan en heb je een stevige basis voor het starten van je eigen kinderopvang.

In de online training zit overigens ook al informatie over de eisen waar een gebouw voor kinderopvang aan moet voldoen. Als je dus een pand op het oog hebt kun je met behulp van deze informatie een inschatting maken van de verbouwing die je moet doen.

Wil je meer lezen over de stappen die je moet zetten om je eigen kinderopvang te starten lees dan de blog ‘Een eigen kinderopvang starten: Waar begin ik?
Twijfel je over het nemen van de stap naar het ondernemerschap door reacties uit je omgeving? Lees dan eens de blog ‘Als je omgeving de risico’s van het opstarten van een eigen kinderopvang te groot vindt.’

Wil je gelijk aan de slag?
Start dan met het maken van je ondernemingsplan. Zet je ideeën op papier en maak je plannen concreet.
Daarnaast is het verstandig om in een vroeg stadium te beginnen met de basistraining kinderopvang starten. Dit gaat je helpen in je proces om je ideeën concreter te maken. Je krijgt namelijk en helderder beeld van alle eisen waar je aan moet voldoen en alles waar je aan moet denken.

Wil je eens sparren over je plannen of heb je vragen? Stuur me gerust een mail via info@startkinderopvang.nl of een bericht via facebook of Instagram.