Jij weet het zeker: je wilt je eigen kinderopvang openen. Je hebt zoveel ideeën hoe het anders kan, hoe jij je opvang in wilt richten, hoe je jouw pedagogisch medewerkers een fijne werkomgeving wilt bieden en vooral hoe jij de ouders en kinderen zich thuis wilt laten voelen.

Het ondernemerschap is nieuw voor je, maar je hebt zin in dit avontuur vol met mogelijkheden en uitdagingen.

Maar…. je omgeving (familie en/of vrienden) zien nogal wat beren op de weg.  Ze vinden het spannend dat jij je eigen opvang wilt starten en vragen zich af of je niet een te groot risico gaat nemen.

In deze situatie zat ook een enthousiaste pedagogisch medewerker, die ik sprak tijdens een kennismakingsgesprek. Na ons gesprek was ze ontzettend enthousiast om de eerste stap te zetten in het proces om haar eigen kinderopvang te starten. En ik zag dat ook helemaal zitten bij haar, ze had veel pedagogische kennis en wist goed met welke visie ze haar eigen opvang op wilde zetten.

Een paar dagen later had ik een mailtje in mijn mailbox. Ze wilde toch nog even met me sparren, want haar omgeving waren bezorgd over de risico’s en vond het niet verstandig van haar om haar eigen opvang te openen. Hun zorgen hadden te maken met de financíën: wat als ze failliet zou gaan, zou dit dan ook gevolgen hebben voor haar privé? En wat als er iemand ziek wordt voor langere tijd en je de loonkosten door moet betalen?
Gelukkig kon ik haar gerust stellen en ze is nog steeds enthousiast om aan het proces van het starten van haar eigen opvang te gaan beginnen.

Hoe heb ik haar gerust kunnen stellen?

Veel risico’s kun je als ondernemer verzekeren. Je kunt het risico van hoge verzuimkosten (bij langdurige ziekte) voorkomen door een verzuimverzekering af te sluiten. Dan weet je wat je maandelijks kwijt bent aan de verzuimverzekering (los van kort durende ziekmeldingen) en kom je niet voor verrassingen te staan.
Kortdurende ziekmeldingen neem je al mee in de berekening van je personeelskosten. Dit komt dus ook in je ondernemingsplan te staan en bij de omzet- winstberekening heb je dus rekening gehouden met een gemiddeld aantal ziekte-uren. Want dat pedagogisch medewerkers zo nu en dan ziek zijn, dat is iets waar je rekening mee kunt houden.

Een rechtsbijstandverzekering is ook verstandig. Je hoopt het niet nodig te hebben, maar mocht je toch in een juridisch conflict terecht komen dan wordt je goed geholpen zonder dat je voor extra kosten komt te staan.

Als ondernemer zul je echter altijd risico’s moeten nemen. Als je dat niet durft, kun je beter in loondienst blijven. Er zijn ondernemers die failliet gaan en dat is een enorme tegenslag als je dat gebeurt. Maar ik kan je verzekeren dat de timing om een kinderopvang te openen echt heel gunstig is. Er zijn nog ontzettend veel opvangplekken te weinig. Dus als een kwalitatief goede opvang neerzet zul je gegarandeerd voldoende bezette kindplaatsen hebben.

Dus in de basis is de markt heel gunstig om je eigen kinderopvang te starten.

In hoeverre je succesvol gaat zijn als kinderopvangondernemer ligt grotendeels bij jezelf. Als je er voor openstaat om nieuwe dingen te leren, om hulp te aanvaarden en het niet opgeeft als het een keertje tegen zit, dan gaat het jou lukken om een financieel gezonde kinderopvang op te bouwen.

Soms moet je in het diepe springen om je dromen waar te maken. Durf je dit niet en blijf je aan de kant staan, dan zul je altijd denken: “wat als ik het wel had gedaan en het gelukt was?”.

Durf jij de eerste stap te zetten?
Begin dan met het maken van je ondernemingsplan. Je werkt dan je plan uit op papier en krijgt inzicht in de financiële vooruitzichten van je kinderopvang. Met dit ondernemingsplan kun je naar de bank gaan om je mogelijkheden voor een lening te bespreken.

De meest handige manier om je ondernemingsplan te schrijven is gebruik te maken van de training ‘het ondernemingsplan schrijven’.
In deze training ontvang je namelijk een format voor het ondernemingsplan in Word, wat je zelf makkelijk kunt aanpassen. Daarnaast ontvang je een excell bestand met de financiële tabellen. Ook staan er in de training videolessen, waarin ik je onder andere uitleg hoe de financiële tabellen werken en hoe je deze moet invullen voor jouw eigen situatie. 
Na dat je alle lessen hebt gedaan staat jouw ondernemingsplan als een huis en kun je deze naar de bank sturen.

Ga naar de training ‘het ondernemingsplan schrijven’. 

Ik hoop dat je het jezelf gaat gunnen om ten minste te onderzoeken of je jouw droom, een eigen kinderopvang, kunt gaan realiseren door dit ondernemingsplan te gaan schrijven. Je hoeft niet bang te zijn dat het te ingewikkeld voor je is, want door middel van (video)lessen loods ik je door het ondernemingsplan heen.

En heb je nog vragen? Mail me dan gerust!