Een type spel dat de laatste jaren, zeer terecht, steeds meer aandacht krijgt, is sensorisch spel. Ook wel bekend als ‘sensory play’. Deze speelervaringen bieden kinderen de mogelijkheid om de wereld om hen heen te verkennen en te begrijpen door middel van hun zintuigen. Het spelen met sensorische materialen is erg leuk en bovendien belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.
In deze blog neem ik je graag mee in de voordelen van sensory play en deel ik met je welke materialen naar mijn mening onmisbaar zijn in de kinderopvang.

 

Zintuiglijke Verkenning: Een wereld van sensaties

Sensorisch spel biedt kinderen een schat aan sensorische ervaringen. Het stelt hen in staat om verschillende texturen, temperaturen, geuren en geluiden te verkennen. Door materialen zoals zand, water, klei, rijst of zelfs scheerschuim aan te bieden, kunnen kinderen hun zintuigen op een natuurlijke en boeiende manier ontwikkelen.

Motorische Vaardigheden: Fijne en Grove Motoriek

Tijdens sensorisch spel worden zowel fijne als grove motorische vaardigheden gestimuleerd. Het kneden van klei, gieten van water, of het oppakken van kleine voorwerpen bevordert de fijne motoriek, terwijl graven, scheppen en spetteren met water de grove motoriek verbetert. Deze activiteiten dragen bij aan de ontwikkeling van coรถrdinatie en spierkracht.

Creatieve Expressie: Vrij experimenteren

Sensorisch spel moedigt creatieve expressie aan. Kinderen kunnen vrijelijk experimenteren en hun verbeelding gebruiken zonder vaste regels of verwachtingen. Dit bevordert niet alleen hun artistieke ontwikkeling, maar ook hun vermogen om problemen op te lossen en nieuwe ideeรซn te verkennen.

Emotionele Regulatie: Omgaan met Gevoelens

Tijdens sensorisch spel kunnen kinderen hun emoties uiten en leren reguleren. Het knijpen in klei als ze boos zijn, of het rustgevende gevoel van water door hun vingers laten stromen kan helpen bij het kalmeren van overweldigende emoties. Sensorisch spel biedt een ruimte voor emotionele expressie en helpt kinderen om te gaan met diverse gevoelens.

Sociale Interactie: Samen Spelen en Delen

Sensorisch spel kan ook sociale interactie bevorderen. Kinderen kunnen samen spelen in een zandtafel of materialen delen in een gezamenlijke speelruimte. Dit stimuleert samenwerking, communicatie en het delen van ervaringen, wat essentiรซle sociale vaardigheden zijn voor het leven.

Door kinderen deze rijke speelervaringen te bieden, helpen we hen niet alleen bij hun ontwikkeling maar geven we ze ook de kans om de wereld op een unieke en betekenisvolle manier te verkennen.

Voorbeelden van sensorische materialen


Welke sensorische materialen mogen er naar mijn mening niet ontbreken op een kinderopvang?
Ik ben ontzettend fan van kinetisch zand (speelzand). Je kunt dit zand in een grote speeltafel doen, maar je kunt ook elk kind een eigen bak geven. Kijk hier voor een hele mooie houten bak, met spiegel die ontzettend mooi is om te gebruiken voor kinetisch zand. Maar je kunt ook gaan voor een plastic bak van ikea (bijvoorbeeld die ondiepe bakken die in een trofast kast passen).
Naast zand kun je ook speelrijst in zoโ€™n bak doen. Doe er een paar (houten) schepjes bij en wat bakjes of vormpjes en kinderen kunnen er heerlijk mee spelen.
Sensorische parels zijn ook ontzettend leuk. Deze kun je ook combineren met speelrijst, vulvormen en bakjes en schepjes.
Klei is ook altijd een succes. Met rollers en stempels, passend bij het thema wat er op dat moment is, maar je het spelen met klei extra leuk.
En heb je er al eens aan gedacht om de kinderen te laten spelen met scheerschuim? Kinderen vinden het heel leuk om de scheerschuim te voelen en de scheerschuim over een tafel te verdelen en hier bijvoorbeeld weggetjes in te maken. Dit kunnen ze doen met hun vingers, maar het is ook leuk om ze een paar autootjes te geven, waar ze mee in de scheerschuim kunnen rijden. Een voordeel van dit sensorische materiaal is dat je groep er ook nog ontzettend lekker van gaat ruiken.

Er zijn nog veel meer materialen die heel goed passen bij sensorisch spel. Ik wens jullie veel plezier met het experimenteren met sensorische materialen en bijpassende attributen. Ik ben benieuwd welk materiaal bij jouw opvang een groot succes is.